Dit najaar komt de VPRO op NPO3 met een driedelige docu-serie over dance in Nederland. Drie keer drie kwartier waarin 30 jaar aan gebeurtenissen wordt samengevat, van de doorbraak van de house tot de opkomst van trance en gabber tot aan het heden. En naast die heksenketel aan gebeurtenissen is er de podcast Rewind, die precies het tegenovergestelde doet: inzoomen op een cruciale dag in de geschiedenis van de dance. Vandaag deel 1, over de illegale houseparty’s van Multigroove
15 mei 1993, het grote pakhuis aan de Elementenstraat is nog maar net open voor weer een lange, lange nacht. Meer dan zestig feesten gaf Multigroove er al. Illegaal – want vergunningen kreeg je niet voor dat soort loodsen – maar iedereen wist ervan.

De loods stond op een industrieterrein aan de rand van de stad waar niemand in het weekend iets te zoeken had, de organisatie deed er alles aan om alles voor het weekend weer keurig netjes te maken. Onder de tafel werd zelfs met de gemeente geregeld dat de muren er tot anderhalve meter hoogte schoon gespoten werden.

Zo kon daar in die grote hal een geheime wereld bestaan waar super wild en intensief gefeest werd. Door alles en iedereen: van tv-presentatoren en advocaten tot de Amsterdamse penoze. Het is de broedplaats van de harde afslag van de house, de voedingsbodem van de gabberscene.

Maar nog voor die avond goed en wel op gang gekomen is, nog voor Flamman en Abraxas hun openingsset beeindigd hebben, wordt met grof geweld een einde gemaakt aan de vrijbuiterstijd van Ilja Reiman en zijn Multigroove. Het is het einde van het pionierstijdperk. In deze eerste reconstructie in een reeks van vijf volgen we Ilja Reiman, zijn moeder en dj Jeroen Flamman op die bizarre dag.

Hierbij de link naar de podcast van de show.

Multigroove